Sayfalar

8 Haziran 2012 Cuma

Eleştirmen ve Küratör



Fırat ARAPOĞLU

Fırat Arapoğlu, İstanbul Üniversitesi’nde Sanat Tarihi okudu. Kısa bir süre önce Trakya Üniversitesi’ de Öğretim görevlisi olarak çalışştı. Yüksek lisans tezini Fluxus üzerine yapmıştır. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etmektedir.

Arapoğlu yaklaşık 5 yıldır aktif şekilde sanat eleştirisi yazıyor. Eleştirmenliğinin yanı sıra küratörlüğünü yaptığı sergilerde vardır.
Yazıları aylık veya 2 ayda bir çıkan dergilerde yayınlanıyor. Dergiler; Genç Sanat, Artist, Karga Mecmua, Artam(Art desing), Aktüel.

Arapoğlu “Öncelikli olarak eleştirmenim, küratörlüğü meslek dalı olarak algılamıyorum” dedi. Bağımsız küratör olarak çalışma taraftarı olduğunu belirtti.
Eleştirilerinde önemli olanın “sanatçının biyografisi değil, düşüncesinin görünür olması” demiştir. Ve daha çok sosyolojik içerikli eleştiriler yapmaktadır.
Eleştirilerindeki asıl amaç ise; toplumun algısı nedir ya da ne olabilir temeline dayanmaktadır.

Bazı konuşmalarında, insanlar onun hangi rolde olduğunu karıştırabiliyorlar. Küratör olarak mı, eleştirmen olarak mı, sanat tarihçisi olarak mı? gibi. Modern Sanat Müzesinde yaşanan “Sansür” olayında “sanat tarihçisi refleksi gösterdiğini belirtti.

Küratörlüğünü yaptığı sergiler genellikle proje odaklı sergilerdir.
Arapoğlu “Müze nedir?” sorusuna “müze bir ideolojidir aslında, o kurumun yada kişinin ideolojisini yansıtan bir nesneler toplamıdır” demistir. Devamında ise   “Onlar o işten eleştiri, ideoloji üretirler, bende o ideolojinin arasındaki bağları parazite uğratırım diye düşünmüştüm” dedi. Ve bunun üzerine  2012 de “Müze içinde müze” adlı sergiyi açtı.

Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi'nin, daha serginin kurulumu aşamasından itibaren yarattığı sorunlar tüm süreç boyunca devam etti.
‘Patent hakkı marka hakkına tecavüz’ diye, İnsel İnal’ın açılışta öğrencileriyle yaptığı eylem (Elgiz Müze kataloğu yırtılarak kağıttan uçak yapıp oynadılar) Elgiz müzenin katalogunun kullanılması müzenin eylemi üzerine alınmasına sebep olmuştur. Sanatçı ve kurum arasında çıkan bu idari problemlere mahkeme açıldı.

Arapoğlu bu sergi adına çok iddialı konuşmadı ama 2012’nin en iyi sergilerinden biri olduğunu da söyledi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder