Sayfalar

8 Haziran 2012 Cuma

ATIL KUNST



Etrafına eylem üzerinden ironi ile bakan Atılkunst 2006’dan bu yana çalışmalarını sürdüren bir gruptur. Gülçin Aksoy, Yasemin Nur Toksoy, Gözde İlkin’ den oluşan bu Atılkunst Bir kavramı irdelemek yerine güncel bir tepki alanı oluşturur.

 İnisiyatif değil kollektiftir. Atılkunst’un oluşumu, bir residence (misafirlik) programına davet edilmesiyle başlayan, iş üretip sergi açıp bir yandan da şaka maka eğlenip bir şeylere tepki gösterirken, bir grup oluşturuyorlar. Aralarında “atıl kurt, atıl kurt” diye söylemler sonucu türeye türeye grup Atılkunst olarak isimleniyor. “Kunst” Almanca da “sanat” demektir. Gülçin Aksoy: “Tarkan’ ın çizgi romanından dolayı uzun yıllar milliyetçi bir grup zannedildi” dedi ancak onların böyle bir eğilimleri olmadığını belirtti.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bulunan Halı Atölyesi Atılkunst’un ana mekanıdır. Bu atölyede tartışma ve üretme ortamı hakimdir, demokratik, bağımsız, kendiliğinden oluşan bir yapıya sahiptir. Atılkunst’un eylemi sözle başlar, söz basılı imgeye dönüşür, bu basılı imge kamusal yada özel bir çok yerde kimi zaman video, kimi zaman fotoroman, kimi zaman sokaklarda etiket olarak karşımıza çıkar. Sokak sanatı değildir ama sokakları da kullanırlar.

            Türkiye ve Dünya gündemini takip ediyorlar. Sanal çıkartma istifçisidirler, bu amaçla her hafta “gündem fazlası” başlığı altında ürettiği sanal çıkartmaları mümkün olduğunca çok kişiye iletiyorlar, paylaşıyorlar. Bir şeye karşı da değiller bunu da “Karşı olduğun zaman başka bir şeyi kabul etmiş olursun.” sözüyle destekliyorlar.

Sanat yapmak gibi bir dertleri olmadığı söyleyen grup sanat bağlamından çıkmasına rağmen aktivist ve kültürel frekans bozucu (culturel jammer) bir grup olarak görülebilir. (Kültürel frekans bozucunun kötü bir anlam olarak değil her türlü yaşamdan ayar bozmak, hayatta değişiklikler yapmak anlamındadır.) Yaptığımız röportajda Atılkunst, sanat yapma amacı olmadığı belirtirken “Sanat eğitimi aldık diye bu iş sanat oluyor” demiştir. Feminist bir grup değildir. Bu üçlüye göre gündemin cinsiyeti olmadığı gibi Atılkunst’un da bir cinsiyeti yok .
            Canlandırma(Seslendirme Atölyesi) 2007’den beri her cumartesi seslendirilmeyen kadınlar üzerine sesli tur yapıyorlar. Dokuz kadın sanatçı üzerine tamamen kendi uydurma metinlerini yazıyorlar. ”Ana metinler kesinlikle uydurma değil.”      

Sergiler:
2008 ' Sinop'en' En Yerel Turizm Rehberi ' Sinopale II. Uluslar arası Sinop Bienali , Sinop, Türkiye
2008 ' Çıt Çıt Çıt ' Performans, BM Suma , İstanbul ,Türkiye 2007 'Yan Sokakta Bekliyoruz' Harekete Geç Sergisi, The Hall, İstanbul, Türkiye 2007 ' Allah Korkusu' Hafriyat Karaköy WC, İstanbul ,Türkiye 2007 ' Derdim Dünya' Hafriyat Karaköy WC, İstanbul, Türkiye 2007 ' Seçim Afişleri ' Sergisi, Hafriyat Karaköy WC, İstanbul, Türkiye 2007 'Müdahale' Sergisi, Hafriyat Karaköy WC, İstanbul, Türkiye 2007 'Sansüre Karşı' Sergi , Atina, Yunanistan
2007 ' Yas' performans, MSGSÜ, İstiklal caddesi , Istanbul, Türkiye



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder